SEJ(G)CH, Tyjas Urax s10542/20056

2006-Tyjas-Urax

När jag valde valp letade jag i första hand efter linjer med bra bredd. Jag resonerade att då var chansen större att just min valp skulle kunna utvecklas till en bra hund. Man kan ju aldrig garantera något men man kan ju åtminstone sikta på något med bra odds.

När så mamma, Maus vom Königsgehege blev ”Årets avelstik” och pappa Boss vom Harpelstein blev ”Årets avelshane” samt att två av de värsta konkurrenterna till ”Årets tysk 2006” kom från samma kull som Urax kan man med fog säga att jag lyckades i mitt sök efter bredd.

Hur är då Urax som hund?
Nu har jag inte jättemycket att jämföra med men han har väldigt väl motsvarat mina förväntningar på en allround jakthund. Han driver allt även om han inte är överförtjust i älgarna. Dem stöter han snarare än driver. Allt övrigt driver han runt halvtimmen och kommer sedan kortaste vägen tillbaka. Urax är mycket följsam och lättlärd. Återgång har aldrig varit ett problem. Enda gången jag fått hämta honom var då han bestämde sig för att följa efter en skadeskjuten galt i ett par timmar.

Följsamhets-medaljens baksida kan väl sägas vara att vi fått jobba lite på söket men efter andra jaktsäsongen, när han är runt två år, så har vi fått till ett riktigt bra, självständigt och intensivt sök.

Just intensitet är för övrigt hans kanske mest fascinerande egenskap. Han kan skrota omkring här hemma som en lite farbror och man märker inte mycket av honom, lugn som en filbunke! Men när något händer,som att han känner vittring av gris, får se ett hål i marken eller en granplantering känner man inte längre igen sin mys-farbror-hund. Han har en förmåga att växla tempo som jag aldrig har sett maken till tidigare.

Det har varit enormt roligt att jobba med Urax eftersom allt gått så lätt och varit så positivt. Ibland har jag fårr bromsa honom men aldrig behövt motivera eller pusha honom och de prov vi fått ihop under det gångna året är följande:

  • Anlagsprov fält- Utmärkt
  • Anlagsprov skog- Utmärkt
  • 2 st GA prov- Utmärkt
  • Viltspårprov anl- Godkänt
  • Viltspår öppen- 2:a
  • Grytjaktprov- Godkänt
  • Vildsvinsprov- Godkänt
  • Utställning – 1:a Hp

Urax och hans ägare Andreas Prabe vill önska alla ett riktigt bra jaktår 2007.

 

TJTK logga farg transparent bakgrund 250

Tack till sponsorerna för internationella provet