Det var nu ett tag sedan jag skrev här, och jag förstår att ni saknat mig. Nu har jag tagit mig i kragen och satt mig vid tangentbordet. Som ni säkert noterat så har vi inte haft någon sommarträff i år. Orsaken är framförallt att vi har fått allt svårare att hitta lämpliga platser där vi har allt vi vill ha; camping, mat, stugor, gryt, vildsvinshägn mm. Vi satsar i år istället på en provhelg i september mellan den 27:e och den 29:e. Evenemanget är utannonserat på hemsidan så mer information hittar ni där. Vi har även vår årliga rasspecialutställning på lördagen den 28:e. Domare är den erfarne jaktterriermannen Erdmann Greiser från Tyskland.

För två veckor sedan var vi en grupp från styrelsen som deltog i internationella förbundets årsmöte och det internationella provet, som i år hölls i Siebnen i Schweiz. Viktiga gemensamma angelägenheter om avel avhandlades, framförallt om den nyupptäckta ärftliga sjukdomen myopati. Vi har testat igenom huvuddelen av de svenska avelshundarna och hittat några enkla anlagsbärare. Vår slutsats är att sjukdomsgenen inte funnits länge i Sverige utan kommit med importer från Tyskland under de senaste åren. Österrike har också testat sina hundar och kommit till samma slutsats. Mutationen som ligger bakom sjukdomsgenen verkar alltså ha uppstått i Tyskland och spritt sig därifrån. En annan avelsfråga som man är bekymrad över i flera länder är den snabba ökningen av andelen bruna hundar. I Sverige är vi som tur är i stort sett förskonade från sådana stolligheter som medveten avel på avvikande färger istället för att fokusera på jaktegenskaper, mentalitet och funktionell exteriör i aveln.

På det internationella provet deltog en svensk hund, Yvonne von Wiesentastollen, med Johan Helmersson som förare. Tyvärr krånglade det till sig redan under spåret för henne och hon gick inte till pris. All heder åt Johan som gjorde ett seriöst försök, men det går inte alltid vägen, det är mycket som skall stämma och hunden utsätts för ganska mycket mental påfrestning med resa, hotellboende och andra ovanligheter. Nästa år är det vi i Sverige som är värdar för det internationella mötet och provet. Vi kommer att vara i Skåne och på söndagen efter provet kommer vi att ha vår rasspecialutställning. Tysk jaktterrier Klubb fyller ju 40 år nästa år så det hela den helgen blir vår jubileumsaktivitet med internationellt möte, prov, middag och utställning. Vi i styrelsen hoppas på stor uppslutning.

Och nu är det jaktsäsong igen!

Johan

 

TJTK logga farg transparent bakgrund 250

Tack till sponsorerna för internationella provet