3 dagar med tysk jaktterrier i Skåne

Det var en kraftsamling med aktiviteter för tysk jaktterrier i Tomelilla-trakten den 27-29/9 2019.

Det var grytanlagsprov, fältprov, grytjaktprov och fullbruksprov, hägnprov på vildsvin samt utställning.

Jag körde till Ystad i lördags morgon där fältprovet var planerat. Stora böljande åkrar låg framför våra fötter. Det var ömsom vall och rapsstubb. Vi hade nära på perfekta väderförhållanden med fuktig mark, mulet, lagom varmt och inte för mycket blåst. Här fanns provdeltagare från bl.a. Skåne, Blekinge, Småland och den som hade längst att köra kom från Borlänge. Man ser att det finns folk med ett brinnande intresse för att utveckla sina hundar och utmana sig själva. Hatten av. Det var gott om harar så alla fick vars två chanser att visa vad man gick för. För några gick det hyfsat medan för andra gick det alldeles utmärkt.

Efter fältprovet körde några av oss till Snogeholm för att hinna få en liten dos av utställningen. Men efter att ha trampat hare i 3 timmar så var det oundvikligt att det första man gjorde var att köpa sig en varm korv. Tänka sig hur gott en varm korv kan vara bara den äts utomhus. Utställningen var på sluttampen men man hann se BIR och BIM.

Sedan körde jag till B&B Landet i Ramsåsa där vi också skulle få lite olika information, bl.a. om nästa års internationella fullbruksprov som ska hållas i Skåne.

Efter detta fanns det äntligen tid till fria diskussioner över en öl med övriga. När klockan slog 19.00 så serverades det en jättegod viltgryta med råvaror från dov-kronhjort. Som grädde på moset avslutades måltiden med en chokladmousse.

Som vanligt så finns det alltid några som orkar hålla distansen fullt ut medan vi lite äldre drogs mot sängen.

Reveljen gick kl.06.15, frukost och sedan uppbrott och körning till Svenska Jägareförbundets vildsvinshägn i Agusa. Där var det samling för fullbruksprovet samt för dom som skulle göra hägnprov på vildsvin.

Ännu en dag med perfekta förhållanden, trodde vi. Lagom till att första hund skulle släppas i hägnet så öppnade himlen sig. Detta gjorde ju det inte lättare för första hunden, men som tur var så slapp resterande hundar regnet.

Det blev varierande resultat. Några hundar hade turen att grisarna bjöd upp till dans i hägnets knappa 6 hektar medan för en annan hund stod grisarna trilskande kvar i ett surhål som dom absolut inte ville lämna. En tysk ska ju ”ligga tätt på” grisarna och inte vara för långt från. Något som dagens bästa hund lyckades alldeles utmärkt med och som inte bara fick första pris på provet utan även en skyddsväst, sponsrad av Hylte Lantmän, som provets bästa hund.

Till slut vill jag passa på och tacka all dom, markvärdar, provsamordnare, sekreterare, fixat boende och mat, domare m.fl. som gång efter gång lägger ner en massa arbete, jobb och engagemang för att alla vi andra ska komma till ett dukat bord. Tack.

Bakom pennan
Mats Nilsson