Tysk Jaktterrier
... av jägare för jägare

Information hämtad från Svenska Kennelklubbens hemsida:

Svenska Kennelklubbens presidium har idag beslutat att stoppet för norska hundar på svenska utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar kvarstår och gäller tills vidare. Här berättar vi mer om beslutet och situationen i Norge just nu.

Situationen med sjukdomen som drabbar hundar i Norge är fortfarande allvarlig. Det norska veterinärinstitutet, Veterinærinstituttet, jobbar intensivt ihop med andra aktörer för att finna sjukdomsorsaken som ännu är okänd.

Med anledning av detta har Svenska Kennelklubbens presidium beslutat att stoppet för norska hundar att delta på utställning, prov, tävling och beskrivningar i Sverige kvarstår och gäller tills vidare. Nytt beslut fattas under vecka 38.

Det här vet vi om situationen i Norge
  • Omkring 25 hundar har avlidit. De har haft liknande symptom, men det är inte bekräftat att det handlar om samma sjukdom.
  • Situationen är fortfarande allvarlig. Nya sjukdomsfall och dödsfall rapporteras dagligen.
  • Symptomen är samma som förra veckan: kraftig blodig diarré, som eskalerar snabbt. Några hundar har även kräkts.
  • Orsaken till smittan är fortfarande okänd.
  • 10 hundar har obducerats. Hos 6 av de obducerade hundarna och 1 levande sjuk hund har man funnit bakterien Providencia alcalifaciens. Fler obduktioner och tester kommer att göras.
  • Norska myndigheter rekommenderar fortfarande att undvika närkontakt mellan hundar, utifall det är en smittsam sjukdom.
Norsk Kennel Klub har beslutat att
  • Ställa in alla norska utställningar, prov och tävlingar denna vecka. Måndagen den 16 september ska nytt beslut fattas.
  • Tillsvidare skickas inga norska landslag till internationella tävlingar
  • Rekommendera medlemmarna att inte delta på hundevenemang utomlands.
Undvik ryktesspridning

I tider av oro vill man givetvis hålla sig uppdaterad. Se till att göra det via tillförlitliga källor och undvik ryktesspridning. Veterinærinstituttet delar löpande med sig av information på webben. Vår svenska motsvarighet SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, som gör en bedömning av läget i Sverige.

Känner du dig orolig?

Om du känner dig orolig för din hund, studera hunden och kontakta din veterinär om den drabbas av blodig diarré och snabbt försämrat allmäntillstånd.