Arbeit nach dem Schuss (arbete efter skottet) 2023

Arbeit nach dem Schuss (arbete efter skottet) 2023, det 28:e internationella provet för tysk jaktterrier
Text: Jessica Hagman

Provet är ett ambulerande prov som anordnas av de länder som är med i den internationella federationen för tysk jaktterrier. Provets syfte är att bedöma den mångsidighet en väl utbildad tysk jaktterrier besitter, och den goda hjälp man kan ha av sin terrier i eftersöksarbete, allt från klövvilt till gryt och fågeljakt.

I år gick provet av stapeln i Sverige, närmare bestämt på Christinehofs vackra omgivningar i Skåne lördagen den 2 september.

Enligt klubben har förberedelserna pågått under två år, det krävs stora arealer, mycket logistik och många funktionärer för att få ett sådant här prov att fungera.

Tidigt på lördagsmorgonen, en fin men lite dimmig morgon, var det invigning med traditionsenlig hornblåsning på slottsgården. De 24 deltagarna från sex länder presenterades, hälsades välkomna och delades in i sex grupper.

Varje grupp bestod av en huvuddomare, två ytterligare domare, fyra hundekipage och en markvärd.

Jag fick glädjen att följa grupp fyra under dagen. Provet inleddes med ett viltspår. Spåret skall ligga över natten 12–18 timmar och skall vara 600 meter långt. I slutet av spåret läggs ett huvud med tillhörande skinn från ett klövvilt, blodet i spåret skall läggas med blod från samma viltart. Eftersom provet i år gick i Sverige så var det självklara viltet att använda här, älg.

Detta spårprov skiljer sig så till vida, från våra svenska viltspår, att här bedöms hela ekipagets arbete. I spåret finns två sårlegor, dessa skall man rapportera till domaren om man hittar dem. Man har en timma på sig att komma i mål. Vid spårslutet skall hunden läggas några meter ifrån det funna viltet och föraren skall avlägsna sig. Hunden skall bli kvar på platsen till föraren kommer tillbaka. Spårprovet är det enskilt viktigaste momentet i provet, och det med högst koefficient. Maxpoäng är fyra och koefficienten är sex.

Spåret visade sig bli en utmaning för näst intill alla hundar, eftersom spåren var lagda på väldigt viltrika marker med mycket viltstörningar. Endast fyra hundar fick högsta poäng, vilket vittnar om svåra förhållanden.

När varje grupp var färdig med spårproven, var det lunch på restaurang Kronhjorten, en flygelbyggnad till Christinehofs slott.

Efter lunchen var det dags för grytapportering för vår grupp. Provet genomförs i ett sex meter långt konstgryt med innermåttet 18 x 20 cm. I änden av grytet ligger en död räv med huvudet mot hunden. Hunden släpps i anslutning till grytmynningen och skall ta sig fram till räven och apportera den tillbaka till sin förare.

Efter grytapporteringen flyttade vi oss en bit in i skogen, där de tre nästkommande momenten skulle genomföras, dessa genomfördes i en följd med varje hund. Linförighet, smygjakt och platsliggning med skott.

Linförigheten genomförs med hunden i lina som skall hängas över bröstet på föraren så att denne kan ha båda händerna fria. Ekipaget skall gå genom tätstammig ungskog och hunden skall följa föraren på ett smidigt sätt.

Smygjakt genomförs antingen med lös hund eller hunden i löst hängande koppel, om koppel används så blir koeffecienten lägre. Föraren skall smyga fram ca 100 meter, och skall stanna minst tre gånger, då skall hunden sätta eller lägga sig självmant eller genom att få ett lågmält kommando.

Även momentet platsliggning kan genomföras med eller utan lina. Här skall hunden läggas och föraren skall avlägsna sig utom synhåll för hunden, tillsammans med en domare. Efter två minuter skall ett skott avlossas, efter ytterligare två minuter avlossas ytterligare ett skott, därefter väntar man ytterligare två minuter sedan återgår man till hunden.

Nästa moment på tur var apportsök i djupt vatten. Här skall en and kastas ut på simdjupt vatten där det finns vass, samtidigt som ett skott avlossas. Hunden får se kastet men skall ej se anden på vattnet. För full poäng skall hunden med endast ett kommando söka, finna och apportera rakaste vägen till föraren, sätta sig och lämna av korrekt.

Efter andapporteringen, fick vår grupp köra en bit, vi åkte ut mot Kronovalls slott, där nästa moment var apportering av fågel och kanin. Båda dessa genomförs i öppen terräng som ett släpspår. Kaninen släpas 200 meter och anden 150 meter. Vid spårslutet läggs apportviltet öppet och väl synligt. Spårläggaren skall gömma sig för hunden. När hunden släpps på spåret får föraren föra hunden i lina de första 20 metrarna. Hunden skall när den hittat viltet, apportera det med ett bra grepp, och lämna av korrekt till föraren.

Då var det dags för sista momentet och vi åkte tillbaka till det område där det första spåret började, där i anslutning var det dags för apportsök av fågel. Rapphöna, fasan, duva, and eller sothöna får användas. Fågeln kastas ca 30 meter ut i hög vegetation, hunden får ej se kastet. Föraren skall släppa hunden, helst under vind och få den att söka. Föraren skall stå kvar på platsen men får dirigera hunden. Även här gäller det att fågeln apporteras och lämnas av korrekt till föraren.

En lång tävlingsdag var så till ända och klockan hade hunnit bli över åtta på kvällen. Trötta förare, hundar och domare, åkte sedan till Åhus Gästgivaregård för gemensam middag och prisutdelning.

Efter tal av ordförande för den internationella federationen, Bernhard Haus och av Tysk Jaktterrier Klubbs president i Sverige, Johan Sonesson, var det dags att redogöra för dagens resultat.

Vinnaren blev Arya Vom Hatzenturm med sin ägare Alexander Möhring, tätt följt av Nala Vom Wittinger Fels och Heinz-Georg Engler, båda med 136 poäng, men Arya är 4 dagar yngre och kammade därför hem vinsten. Vid samma poäng så vinner den hund som är yngst. Båda hundarna tilldelas CACIT.

Det var kul för mig att det vinnande ekipaget var i den grupp som jag följde och jag fick se deras fina arbete under dagen.

Ifrån Sverige hade vi en tävlande, Illvrålets Itze med Malin Mårtensson. De kom på en fin femteplats med 1:a pris och 126 poäng. Malin är den mest rutinerade svenska förare på detta prov. Hon har startat tre gånger, samtliga med lyckat resultat.

Huvudsponsor för provet var Hylte Jakt & Lantman, som vid sidan av andra sponsorer skänkt ett generöst prisbord. Första priset bestod av ett kikarsikte från Schmidt & Bender till ett värde av ca 25 000 kronor och en fin ryggsäck skänkt av Fjällräven.

Jag vill avrunda med att tacka för ett fint arrangemang av Tysk Jaktterrier Klubb Sverige, väldigt välordnat och proffsigt. Det är verkligen häftigt att se dessa små, tuffa hundar jobba så mångsidigt och i väldigt god kontakt med sin förare. Självklart ligger det mycket träning bakom detta, men det är en fröjd att se dem jobba så fint. Alla ni tyskterrier-ägare därute, kom igen och träna in dessa moment och anmäl till provet som nästa år går av stapeln i Schweiz.

Fler artiklar:

Resultat: Vildsvinsprov i hägn 1 april

I måndags (1 april) genomfördes årets första vildsvinsprov i hägn i Axtorp. Av 6 startande hundar gick följande 3 till pris:Viltskräckens BO Vladimir: 42p, omdöme ”Utmärkt”Fuchswürger’s Günther af Flips: 38p,

Läs mer »

Rasspecialen 2024

Årets rasspecial är nu över och till att börja med vill vi rikta ett STORT tack till våra sponsorer! Tack vare er så kunde deltagarna skämmas bort med ett otroligt

Läs mer »